Culloden School

A basic description of the project and building Culloden School is a mixed primary school situated in Tower Hamlets, London. The school is designed as a two- form entry for 420 pupils (Reception – Year 6) with a nursery provision for 68 children. The school currently accommodates for a range of pupils and adults with special educational needs and also provides extensive support for hearing impaired pupils.The project increases the current two-form entry to three-form entry school , by the design and construction of a new two storey building with single storey extensions to the nursery, reception, main hall and staff room, and internal re-modelling throughout the school.  The new build is on two levels with a slot atrium providing natural daylight into the heart of the school allowing the new classrooms to be naturally ventilated.  The external space has been enhanced to increase the useable play area by utilizing parts of the site that were previously unused by the school.  
BREEAM Rating and score 55 – Very Good
The key innovative and low-impact design features of the building 1)    Two storeys in height and economical in plan form to minimise reduction of play-space.2)    Minimised use of water, with low rainwater content -flushing cisterns, time-operated taps, and ‘A’ rated appliances to flush toilets.

3)    Maximised use of daylight to reduce the use of electric lighting.

4)    High thermal insulation for external walls and roofs.

5)    Natural ventilation through building

6)    Under-floor heating.

Basic Building Cost – £/m² 1220
Services Costs – £/m² 208
External Works Cost – £/m² 104
Gross floor area – m² 3452
Total area of site – hectares 1.16
Function areas and their size (m²) Basic Teaching – 1276Specialist Practical – 103

Halls – 330

Learning Resource Areas – 316

Staff & Admin – 243

Storage – 162.5

Kitchen / Servery – 119

Toilets – 180

Plant – 88

Area of circulation (m²) 635
Area of storage (m²) 163
% area of grounds to be used by community (where relevant) N/A at this time.  However public access to MUGA has been incorporated by the introduction of a gated access onto Blair Street for future use.
% area of buildings to be used by community (where relevant) N/A at this time.  However the infrastructure has been designed to allow secure access for community use within the New Build part of the project, by the introduction of security fencing and CCTV monitored entry along with a lock down philosophy for areas not available for community use.
Predicted electricity consumption – kWh/m² 14.72
Predicted fossil fuel consumption – kWh/m² 18.82
Predicted renewable energy generation – kWh/m² 7.81
Predicted water use – m³/person/year 3
% predicted water use to be provided by rainwater or greywater Not Applicable
The steps taken during the construction process to reduce environmental impacts, i.e. innovative construction management techniques
  • Waste monitoring and reduction
  • Using many local tradesmen as possible to reduce travel requirements
  • Careful sourcing of materials by using the Green Guide
  • Recycling of as much of the waste material as possible
A list of any social or economically sustainable measures achieved/piloted
  • The benefits of these environmental systems are the reduction in sensory disruption to all building users, enhancing the learning and working environment.
  • New waste storage and recycling spaces
  • Landscaping redesigned to allow for better use of the existing external space which accommodates the bio diversity providing a potential learning resource and space for students and teachers

Leave a Comment