Aardman Animations


This headquarter building is as unique and dynamic as the characters Aardman Animations creates, with distinctive design elements and special finishes sourced from both sides of the Atlantic. Office and studio facilities are provided for the creative designers, technicians and management staff of the Oscar-winning studio behind Wallace and Gromit.


Featuring a vast open atrium and glass roof to maximise natural light levels and a bespoke cinema that provides a luxurious environment for clients to preview new projects, the Aardman Animations HQ in Bristol is a fusion of design and build at its very best and a landmark home for the legendary filmmakers.

Built around a tapering three-storey atrium which houses a reception, semi-circular ‘meeting pods’ and wide bridges and walkways that flow into work areas on both sides, the building is designed to be open and yet intimate, allowing people to communicate openly when necessary while ensuring they do not distract others.

Internally, the staircase, constructed with glued laminated timber sections, appears to ‘flow’ up the centre of the building between the walkways. Externally, roughcast blockwork and insulated render were mixed with bronze and a variety of timber cladding.

The building stands out for its iconic design and sustainable features and includes several low energy solutions, including computer controlled venting systems that regulate the opening and closing of the windows and encourage natural ventilation throughout the building.

Other features include a full-service professional kitchen, grass roof and wild flower meadow, along with a vegetable patch for staff use.